Sabtu, 13 April 2013

Interview Pembantu Tadbir ( Kewangan ) W17

Assalamualaikum & mornik!!

Rabu lepas bersamaan 10 April 2013 gaia dapat panggilan temuduga kerajaan untuk jawatan Pembantu Tadbir ( Kewangan ) W17 kat Menara Ansar, Johor.. sebena nye dulu2 pon gaia ade apply kat SPA tapi tak pernah lepas pegi interview,, macam mane nak taw?? oke buka portal SPA pastu korang boley cek kat semakan status pendaftaran... ade la dalam 2-3 jawatan gaia tak lepas, sebab kat situ ade tulis calon tidak melepasi syarat2 yang ditetap kan..hurmmm, mula2 musykil la tang mane yang tak lepas?? tang keputusan SPM ka? tang keputusan Sijil ka??salah apply jawatan ka?? atau pon sebab gaia ni student last semester mase gaia apply sume jawatan tu??

Pastu lepas abes dip ni baru la gaia perasan yang gaia tak update maklumat peribadi, pendidikan, kokurikulum & yang lain2.. sebab selama ni gaia juz update jawatan yang dipohon je...Alhamdulillah lepas gaia update sume maklumat n kebetulan time gaia apply tu SPA memang ade offer jawatan kosong dan dipanggil untuk interview.. korang kena la rajin bukak portal SPA, SPP& like page2 kat facebook yang berkaitan dengan kerja.. 

Gaia dapat taw panggilan interview ni dari sms , email & surat panggilan temuduga... kalo boley email tu buat la email name sebena kita,, n jangan guna email yang sama yang korang guna untuk fb, twitter, skype, n laman2 sosial yang len.. sebab susah nak cek kalo ade maklumat2 yang penting dari SPA..

*nak pergi interview kena pakai pakaian yang sopan, & kepada calon perempuan , tolong jangan pakai seluar sebab korang tak kan dapat masok bilik temuduga- experience kawan gaia ( kena halau katenye ).

Mase pegi interview tu gaia ade jumpe kawan 1 poli dengan gaia, ramai jugak kawan2 1 poli dengan gaia dapat interview untuk jawatan ni tapi lain tempat n tarikh interview.. sebelum2 ni kakak gaia memang ade cakap majoriti kawan2 1 office dye ex-politeknik ( koje gobement ),, hurrmmm jangan pandang politeknik sebelah mata!!


Korang kena bawak sume dokumen yang diperlukan, n susun ikut turutan, sebab kalo tak, biler kat meja pendaftaran tu baru nak kelam kabut susun2 bagai..orang yang incharge kat situ pun bebulu je tengok calon2   susun sume dokumen..tapi gaia xxxxx ea... da prepared siap2 kat umah...huhu

Lepas daftar, tak lame tu no. giliran 1010.. huh nebesss gilerrrr,, ouh ya luper nak habakkk mai,selain resume, kalo korang ade buat report final projek n report latihan industri bawak la sekali kot2 la penemuduga tertarik dengan attachment korang tu..

Antara soalan peluru berpandu ialah:
  1. Perkenalkan diri anda
  2. Gaji bulanan tempat bekerja sekarang
  3. Maksud integriti
  4. Tugas2 PTW17
  5. Gaji minima PTW17
  6. Loan kenderaan PTW17  ( termasok dlm tugas PTW17 no.5, sbb tu dye tanye )
  7. Tempoh mase PRU13 berlangsung selepas parlimen bubar
  8. PRU  berapa tahun sekali
  9. PRU tetap 5taun ke berubah-ubah
  10. Ade ape-ape nak tanye kami?? ( korang kena ''market / sell yourself  : kelebihan & kekuatan korang , jangan cakap '' tak ade soklan cik/ encik / puan.'' - ni pon sebab tengok blog orang lain )
Soalan tu sume nampak senang kan?? tapi macam2 jawapan boley tekeluaq... nebess + ketaqqq oiii...blurrrrr pon ade..rase macam nak pegi inteview balek jerkkk...errrrkkk macam gelap je mase depan ko gaia..haha

Family gaia de cakap : ''ko da dapat gi interview ni kire ko layak la tok jawatan tu, cuma interview ni antara ko dengan penemuduga tu je''

Result nye kuar 20Mei 2013 ni = Ary Isnin,, korang doakan la tok gaia ea!


 Rezki itu tidak kemana kalau sudah ditakdirkan ianya menjadi milik kita
                         keep smile ^_^

result: 
http://ghaliah2002.blogspot.com/2013/05/peperiksaan-penolong-juruaudit-gred-w27.html



15 ulasan:

ida bahar berkata...

Pasal loan kenderaan tu? ada ker dlm bidang tugas PTW17? Yg saya dpt ln jek? Ada list bidang tugas PTW17 x? nk bandingkn la. Saya interview 15hb ni..

Rogayah Ramzan berkata...

ida bahar : ni gaia bagi link SPA skali ea.. nt compare la
http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas/SPMSijil/3461
interview kat mane?? Gud Luck!

duyin azi berkata...

Apa erk contoh soalan lain yang die tanya lagi?? Kita nak terview jawatan sama gak nie.

Rogayah Ramzan berkata...

duyin azi : ce tengok kat entry interview gaia yang lain..kawan gaia ade yang interview tadi pagi untuk jawtan yang sama antara soklan nya:kenape mereka perlu pilih kawan gaia ni, minat matematik tak, tugas-tugas ptkw17 dan rukun negara.. kalo interview lepas 25hb ni,, mybe kne fokus kat bajet 2014.. Gud luck ya duyin!

mira ellyna berkata...

takot la sy 28.10 ni ermm ade tips tak soalan ape lagi dia tanye hehe

Rogayah Ramzan berkata...

mira ellyna : gaia pun xsure, mybe bajet 2014 kot, kene fokus kat isu semasa & mira bley tengok entry gaia yang lain..interview 28/10 kat mane??gaia pun dapat second interview gak 28hb ni kat menara ansar jb.. Gud luck ya! :)

mira ellyna berkata...

mira kat kl takot la..

Rogayah Ramzan berkata...

mira ellyna : jangan takot..aja aja fighting! hehehehe

annonimous berkata...

cer bgtau ape soalan intrview td

Rogayah Ramzan berkata...

hye, soklan semalam : system perakaunan & kewangan yang digunakan oleh kerajaan, terangkan serba sedikit tentang sistem panjar yang anda tahu,tuntutan yg penjawat awam boley tuntut (claims) exmple: ot,perjalanan. info yang anda tahu mengenai kewangan malaysia sepanjang tahun ni. bagaimana cara anda menyimpan & langkah keselamatan yang perlu diambil fail2 kewangan yang perlu disimpan di dalam peti besi?.Untuk sistem tu awak boley tengok kat portal rasmi jabatan akauntan negara- http://www.anm.gov.my/ maap ya reply lambat..semoge berjaya! :)

Ainie Hafizan berkata...

aini pun dah interview 29/10/2013 haritu ... diorg kata boleh cek keputusan mulai 2 december .. tapi kenape aini tak dapat nak cek lagi ek ? korang dah cek ke ?

Rogayah Ramzan berkata...

kalo ikut kan kat surat panggilan tu memang ary ni...lambat sikit kot pihak SPA update result, maybe kene tunggu lagi 2-3 ary..sebab mase gaia cek result penolong pegawai tadbir n27 dulu pun dapat situation yang same jugak...saba ea, kot2 la berkat saba tu nanti dapat job ni :)

azzi armela berkata...

apa keputusan interview???

Rogayah Ramzan berkata...

azzi armela : rezki tak berpihak pada gaia masa tu :)

'Adila berkata...

Interview spa pembantu tadbir (kewangan) w17:
Soalan dtnya arini 30apr2015
- pengenalan diri,pndidikn,pglaman keje
- tentang rasuah di jabatan kerajaan
- ketua setiausaha negara
- menteri kesihatan
- skop/tugasan ptq w17
- situasi; boss bg keje luar skop, boss hempas fail ats meja, mrh2 bkn sbb slh kite.
Semoge bjaye